Naturgenopretning

Lyngby Tårbæk Kommune har nu i en årrække i samarbejde med Hedeselskabet gennemført et omfattende naturgenopretningsprojekt i Kollelev Mose. Hovedingredienserne i projektet har været iltning af mosens vand, fosforreduktion ved hjælp af aluminiumsnedfældning, opfiskning af skidtfisk samt udsætning af rovfisk der skal holde skidtfiskebestanden i ave. Næste fase i projektet er, at der i 2008 skal udplantes bundplanter fra Furesøen i Bassin 2 (Mosebakken).
Vi kender i sagens natur endnu ikke de langsigtede virkninger af de forskellige tiltag i naturgenopretnings-projektet. Regn og temperaturforhold vil, som i alle andre søer og moser fra år til år give store udsving i vandets klarhed (sigtdybden). Det er dog foreningens vurdering, at der i Bassin 1 (Den Hvide Bro) og Bassin 2 (Mosebakken) er opnået både målbare og synlige forbedringer af vandkvaliteten. Fosforindholdet er reduceret væsentligt, og sigtdybden er forbedret.
I Hedeselskabet seneste 10-siders artikel om Mosen kan du på et letforståeligt sprog og med gode grafiske illustrationer læse mere om udviklingen i Mosens tilstand. Artiklen kan downloades her:
Men Hvad med Bassin 3 ?:
Desværre har man af forskellige årsager valgt ikke at fuldføre projektet i Bassin 3 (Kirsebærbakken / Parkvej / Holmevej) som det ellers oprindeligt var planlagt. Som det ses af figuren herunder er konsekvensen da også, at Bassin 3 i dag har en væsentlig dårligere vandkvalitet end de to store bassiner.
Bestyrelsen i Grundejerforeningen ved Kollelev Mosepark i samarbejde med Kollelev Grundejerforening få foretaget en uvildig vurdering af, hvad der skal til for også at forbedre vandkvaliteten i Bassin 3. På baggrund heraf vil vi forsøge at få kommunen til at genoptage naturgenopretningen i Bassin 3.
Links til materiale og artikler om mosens naturgenopretning:

SØREN GABRIEL M. FL. : RENE SØERI BYEN – TIL GODE FOR BÅDE BORGERE OG NATUR>>

 

Hedeselskabet rapport fra 2004:
HEDESELSKABETS 2004-RAPPORT OM KOLLELEV MOSE  (Pdf Format)>>

Gynasieopgave der giver et godt kortfattet overblik over mosens historie, områdets kloaknet og naturgenopretningsprojektet.
LINK TIL OPGAVEN>>

På Lyngby-Tårbæk Kommunehjemmeside kan der bestilles brochuren “naturgenopretning i Kollelev Mose”.
LINK TIL BESTILLING AF BROCHUREN>>

 

 

Opfiskning af skidtfisk August 2005

Opfiskning af skidtfisk, d.v.s små fisk, især skaller og rudskaller, fanges i
finmasket net, der har stået natten over.

Nettene bringes i land ved Brovænget og renses

Biologerne Vibeke Pedersen og Henrik Carl renser nettene og vejer mængden
af skidtfisk, der fanges i de udlagte net. På den aktuelle dag i august 2005 var
fangsten 40 kg fra basin 1 og 2.



Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar